Home Winkelen in Almere Architectuur in Almere Stadsdelen Almere Wonen in Almere Kijk op Almere
 ALMEREAANGENAAM

  ©  SJORS VERSTRAATEN 2008-2013  |  IDEE, ONTWERP, FOTOGRAFIE & UITVOERING | 
                       | CONTACT |
Architectuur in Almere

ARCHITECTUUR

CITADEL

Midden in het nieuwe stadshart, op het hoogste niveau (6 meter) van het gebogen maaiveld, waar onder infra struktuur voor fiets , auto en stadsbus en vooral veel parkeerplaatsen is gelegen, staat een gebouw met de oppervlakte van een Ikea (40.000 m2) maar dan oneindig veel interessanter, mooier en veelzijdiger; Parkeren, laden, lossen, winkels, restaurants, wonen, en hoog in de lucht een terras. Het is het centrum van het centrum van Almere;
1 gebouw, 4 blokken, 4 straatjes en 1 plein, 16 winkelfronten met ca 900 meter etalages en 50  winkels, veelal met verdieping. 1 Warenhuis met 4 verdiepingen en een ruim terras, zwevend op 14 meter boven NAP, met uitzicht over het centrum tot aan de windmolens van Flevoland en neerkijkend op het Weerwater. 46 eengezins huizen met 2 of 3 vloeren en 1 toren, waar 6 woningen rondom zicht hebben. Een gebouw dat op het voetgangersniveau geen achterkant kent, omdat bevoorrading van de winkels van onderuit komt. Christian de Portzamparc heeft Almere met de Citadel precies dat gebouw geschonken, dat het als moderne stad nodig had. De Citadel hoort ongetwijfeld tot de mooiste en meest  functionele gebouwen van Nederland uit de afgelopen 50 jaar. Het voorbeeld van de iconische architectuur waarbij het gebouw niet alleen rondom is te bewonderen, maar ook de binnenzijde zich heeft geopend.
De fototrommel  toont de veelvoudige vormgeving en functies van het complex.
 HOME

Stad in detail.

Almere is in zo ongeveer alle opzichten een andere stad dan elders in het land of zelfs in de wereld voorhanden is. Niet alleen is de opbouw en uitstraling van de stad anders, er waait ook een andere wind. Vooruitstrevend en niet bang voor experiment. Dit  is in Almere een karaktertrek van de burgerij geworden en vertaalt zich in een verhoogd bewustzijn waar het gaat om toekomstig duurzaam leven. De impact van de stad is voelbaar in een steeds groter wordende regio. Langzaam  verandert de stad  van het lelijke eendje, in de machtige jonge zwaan, die weet dat het nog flink zal groeien, en dat zelf bepaalt!  De eigenheid van de bevolking is afleesbaar aan de architectuur, welke speerpunt is bij de toeristen. Naast liefhebbers van moderne architectuur en shop verslaafden, verschijnen steeds vaker amateur- fotografen en filmers. Aangetrokken door televisie series of reclame spots met Almere als coulisse van de moderne wereld. Door 37 jaar lang spraakmakend  te bouwen is een ideale achtergrond voor het maken van foto-shoots ontstaan. De amateur wordt al snel verder geïnspireerd en uitgedaagd.. Door de veelheid aan hoogstaande architectuur verspreid over de gehele stad met zorgvuldig ingepaste natuur, zijn er overal fotogenieke plekken te vinden. Water zorgt daarbij voor ruimte en  vergezichten, maar ook enorme afstanden. Wie meer van de stad wil zien en vastleggen doet er verstandig aan te gaan fietsen.  Onderstaande foto trommel gaat meer over het detail.
Wanneer detail- fotografie een hobby is, is verhuizen naar Almere de moeite van het overwegen waard.  Kijk maar!