Home Winkelen in Almere Architectuur in Almere Stadsdelen Almere Wonen in Almere Kijk op Almere
 ALMEREAANGENAAM

ALMERE STAD
Almere Stad
Filmwijk; bouwrai 1992

Onder de titel ‘Grensverleggend Bouwen’ werd in 1992 de BouwRai geopend. Direct ten oosten van het (toen nog te bebouwen) stadscentrum, werd Filmwijk ontwikkeld, door het Lumierepark gescheiden van het Weerwater. De eerste 588 van totaal 4170 woningen die de wijk uiteindelijk telt, werden verdeeld over 36 projecten. Nederlandse architecten van naam  hebben hun ultieme ideeën erop los gelaten . Na 21 jaar is het aardig om de wijk eens opnieuw te belichten.
Is het Grensverleggend Bouwen een succes geworden?  Is het nog steeds grensverleggend?
In de fototrommel is goed te zien dat deze ex-expositie wijk met kop en schouders uitsteekt boven de toen heersende bouwcultus. De wijk is ook historie. Achteraf gezien een kantelpunt in de Nederlandse bouw na WO2.  Kantelpunt, want Almere is inmiddels verder. (zie Homeruskwartier)

Almere Stad
13 WOONWIJKEN,  109.064 INWONERS

Van de 5 stadsdelen is Almere Stad veruit de grootste en meest beeldbepalend.  Dankzij  een  ca
20 jaar durende gedachte dat Sky the limit was, heeft Almere een stadcentrum gekregen dat zijn weerga in West Europa niet kent. Een uiterst compact deel van het centrum, ontwikkeld vanuit het masterplan waarmee Rem Koolhaas de uitgeschreven prijsvraag won. De uniciteit van het centrum bestaat uit het cluster van gebouwen, ontworpen door Nederlandse en internationale architecten, op uitnodiging van Koolhaas.  De destijds heersende trend van iconische architectuur heeft in het centrum van Almere haar hoogtepunt bereikt. Vooruitstrevende zaken hebben altijd enige tijd nodig om tot het grote publiek door te dringen. Dit geldt voor het stadshart en voor Almere als geheel. Durft men de stad te ontdekken, dan blijkt dat er zich vele ongedachte woon/werk mogelijkheden aandienen.
 HOME